Het Lab

Lab van Troje verenigt burgers, bedrijven, overheden en organisaties. Met strategisch gekozen experimenten wil Lab van Troje concrete ervaring opdoen en tonen dat structurele veranderingen mogelijk zijn.

Het vormt een creatief laboratorium dat zo oplossingen aanreikt om versneld te komen tot een duurzame, leefbare en klimaatneutrale Gentse regio.

Meer weten over het Lab?

Het Lab deelt haar expertise graag op congressen, via spreekbeurten of via een plaatsbezoek aan Gent.

We gaan dan dieper in op onze experimenten, nieuwe vormen van co-creatie en het opzetten van vernieuwingsnetwerken rond duurzaamheidsthema’s. Mail ons gerust voor een vrijblijvend voorstel van samenwerking.

Onze experimenten

Via deze experimenten wil het Lab de omslag naar een duurzame Gentse regio versnellen. Contacteer ons als je goesting hebt om hieraan bij te dragen.

Lab van Troje en Stad Gent zoeken samen uit hoe ze het winkelen van de toekomst vandaag al zichtbaar kunnen maken. 

#a5a5a5 #c8c8c8

Winkelen van Straks

De Leefstraat is een experiment waarin bewoners hun straat onder handen nemen en ombouwen tot hun droomstraat.  

#6ba726 #609622

Leefstraat

Contacteer ons om samen een project op te richten!

+

Winkelen van Straks

Om het winkelen van straks vandaag al zichtbaar te maken, is Lab van Troje de drijvende kracht achter een nieuw proefproject rondom handenvrij shoppen. Met SHOP & HOP willen we de komende maanden uitzoeken hoe handenvrij winkelen de aantrekkelijkheid van handelaars in Gent kan vergroten en de beleving voor de klanten kan versterken. SHOP & HOP maakt het winkelen van de toekomst vandaag al zichtbaar.

Op basis van de concrete ervaringen van handelaars, klanten, horeca en geïnteresseerde partners wordt de service verder op punt gezet en uitgebreid.De verschillende projectpartners bundelen hun krachten en ervaring om tijdens de lanceringsperiode de service kosteloos aan te bieden. De partners hopen hierdoor zoveel mogelijk feedback te ontvangen van de gebruikers.

Meer info: www.shopenhop.gent

Leefstraat

De Leefstraat is een experiment waarin bewoners hun straat onder handen nemen en ombouwen tot hun droomstraat. Door samen tijdelijk (een deel van) de straat autovrij of autoluw te maken en een andere plek voor de geparkeerde auto’s (bvb. in een buurtparking) komt er ruimte vrij voor groen, ontmoeting en samenleven.

www.leefstraat.be

Onze Cahier

Cahier 1 – De Leefstraat, experimenteren met de stad van straks

Speciaal voor iedereen die aan de slag wil gaan met participatie en co-creatie verzamelde Lab van Troje haar ervaringen uit het Leefstraat-experiment in een eerste Cahier. Samen met professoren, onderzoekers, beleidsmakers en andere experten bieden we je nieuwe inzichten in het zoeken naar oplossingen voor stedelijke uitdagingen. Ontdek samen met hen hoe de bewoners van 15 Gentse straten zorgden voor een nieuwe kijk op burgerparticipatie en een andere relatie tussen de Stad en haar bewoners.

Onder andere professor Jan Rotmans, professor Filip De Rynck, socioloog Yves De Weerdt en transitie-expert Pepik Henneman komen aan bod. Bekijk hier de volledige inhoudstafel. Tom Palmaerts - trendwatcher bij Trendwolves en bewoner van een Leefstraat - gaat in zijn artikel op zoek naar verklaringen voor wat hijzelf ‘het fenomeen’ Leefstraat noemt.

Dit artikel, samen met een artikel over de totstandkoming van het Leefstraat-experiment, kan je hiernaast alvast downloaden en lezen.

Koop nu het gedrukte cahier en steun zo Lab van Troje. Bij verzending binnen België betaal je 10 euro per stuk. Bij verzending binnen Europa betaal je 15 euro per exemplaar. Portkosten inbegrepen. Bestellen kan door te mailen naar cahier@labvantroje.be met vermelding van het aantal gewenste exemplaren.

Het Cahier is vanaf nu ook te koop aan de ticketbalie van de Vooruit!

Laat van je horen

Hoe kunnen wij jou helpen om samen de stad van straks dichterbij te brengen?

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Uw bericht